Алгоритм самодопомоги в стресових ситуаціях

Наше життя сповнене не тільки позитивними, але, на жаль, негативними емоціями. Часом ми перебуваємо у стресовому стані. Особливо це актуально в умовах сьогодення. Дорослі та діти з восьми років самостійно можуть виконувати ці вправи. Молодші за віком діти потребують певної допомоги з боку дорослого.

Алгоритм самодопомоги в стресових ситуаціях.

1. Стабілізуємо дихання:

 на рахунок 1,2,3,3 - вдихаємо;

на рахунок 1 - затримує дихання;

 на рахунок 1,2,3,4,5,6,7 - робимо видих. Повторюємо п'ять разів.

2. Якщо є рідина зробити, зробити декілька ковтків. Подумки дайте відповідь собі на запитання:

- яка рідина за температурою (холодна, тепла чи гаряча);

- яка рідина за смаком ( без смаку,  солона, кисла, ...).

3. Намагайтесь відшукати навколо себе 5 предметів однакового кольору (наприклад, білого); торкніться рукою чотирьох предметів, які  знаходяться біля вас;  створіть три звука (наприклад,: плескати  у долоні, щелкнути пальцями, постукати по твердій поверхні, тощо.)

4. Візьміть аркуш паперу та олівець (або ручку). Виплесніть  свої емоції на аркуші (це можуть бути каракулі, якийсь певний образ або що завгодно, що спало  вам на думку). Після цього порвіть аркуш на маленькі шматочки та викиньте  їх у сміття.

5. Вмостіться так, як вам зручно ( краще ляжте). Напружте м'язи всього тіла, стиснувши кулаки і  порахуйте до п'яти. Тепер повністю розслабтесь і порахуйте до десяти.  Повторіть вправу тричі.

6. Заплющіть очі та уявіть собі місце, в якому ви відпочивали;  де  вам було приємно та затишно. Намагайтесь у спогадах детально пригадати таке місце.

Спробуйте на аркуші паперу зобразити це місце. Можна навіть додати деталі,  якими б ви хотіли доповнити малюнок. Розфарбуйте його. Розташуйте малюнок на видному місці аби час від часу споглядати на нього.

Дієві поради, щодо виходу зі стресу. – Fenix-center